Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Γυναίκα


Ελευθερία,
Ποιά ελευθερία;
Ελευθερία να καταναλώνεις...
Ελευθερία να καταναλώνεσαι...

Κάποτε, λατρεύοταν σαν θεά της γονιμότητας. Ιέρεια στον κοσμικό ναό όπου δοξολογούσαν το θαύμα της γέννησης. Η εγκυμοσύνη της,της παρείχε ένα ζωηρό διάλογο με τους Θεούς και η ταύτιση της με την μητέρα γη, αποτελούσε την απόδειξη της θεικής της καταγωγής. Είχε σπουδαία θέση στην κοινωνία γιατί η δυνατότητα της να παράγει ζωή θεωρείτο μαγική.
Όταν όμως ο άνθρωπος συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να κυριαρχήσει πάνω στην φύση, να την ελέξει και να την υποτάξει, έχασε και η γυναίκα την περίοπτη θεση της. Υποβαθμίζοντας την φύση, υποβάθμισε και την γυναίκα. Ο ρόλος της στην αθανασία του ανθρώπινου γένους λες και δεν υπολογιζόταν πια. Έτσι για αιώνες μπήκε στο περιθώριο. Έχασε τον σεβασμό και την εκτίμηση των ανδρών γιατί δεν μπορούσε πια να πάρει την μοίρα της στα χέρια της. Υποχρεώθηκε έτσι να αλλάξει, για να ξανακερδίσει λίγο από την προιστορική της αίγλη.
Όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες με το τέλος της μοντέρνας εποχής σήκωσε λάβαρο κατά των ανδρικών ορδών, ζήτησε και πέτυχε να συμμετέχει επί ίσοις όρους στο κοινωνικό παιχνίδι. Όμως το παιχνίδι ήταν άνισο, τους όρους και τους κανόνες είχαν καθορίσει άλλοι. Συμμετέχοντας με σθένος σ’άυτο το ξέφρενο ρυθμό, από το οποίο απουσίαζε για αιώνες, βάλθηκε να το κερδίσει με κάθε τίμημα.

‘Ετσι, αναγκάστηκε να αποτινάξει την εσωτερική της θηλυκότητα και να την αντικαταστήσει με εξωγενή πρότυπα ομορφιάς. Ε πενδύθηκε ένα ρόλο υποκριτικό που θα την οδηγούσε ίσως στην μεγαλύτερη χειραγώγηση που υπέστη σε όλη την διάρκεια της ύπαρξης της. Εξωτερικά υπέκυψε σε βλακώδης κανόνες που υποβίβαζαν την οντότητα της, μα την ανέβαζαν στα λάγνα μάτια των ανδρών, υποχρεώθηκε να περπατάει πάνω σε ξυλοπόδαρα, να βάφεται σαν κλόουν, να αναδεικνύει προκλητικά την απόκρυψη των σεξουαλικών της σημείων και τελικά να υποσιτίζεται για να αναδείξη την χαμένη της θηλυκότητα υποκαθιστώντας την, με σωματική καχεκτικότητα. Αποποιήθηκε όλη της την φύση, αρνούμενη την ιδιαίτερη της ευαισθησία, υποτιμώντας το μητρικό της ένστικτο ακόμα και το θείο χάρισμα της γονιμοποίησης.

Αναζητώντας την ελευθερία της απλά επιδίωξε να κάνει πράματα που δεν της επιτρεπόταν να κάνει στο παρελθόν. Αντέγραψε την ματαιοδοξία του άνδρα και διακρίθηκε σε χώρους εξουσίας που ικανοποίουσαν λανθάνοντα ένστικτα του ανθρώπου. Ανδροποιήθηκε. Έγινε και εκείνη φιλάργυρη, φιλόδοξη, καριεροθηρικιά ακόμα και πολεμοχαρής. Κυνδίνευσε ακόμα να χάσει την πηγαία σοφία που της δόθηκε από την φύση, γιατί παρασύρθηκε στο παιχνίδι που της επιβλήθηκε. Απαίτησε χειραφέτηση, και περίτεχνα από κάποιους της δόθηκε η πιο σκληρή χειραγώγηση. Έγινε δούλος μιας πλαστής εικόνας . Αν σε κάποιες εποχές δυνάστης της γυναίκας ήταν ο ίδιος ο άνδρας, η σωματική της αδυναμία ή οι συνθήκες που επικρατούσαν σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο. Σήμερα η ίδια η γυναίκα έγινε δυνάστης του εαυτού της. Η ελευθερία που της δόθηκε μέσα σε ένα μικροαστικό περιβάλλον δεν ήταν παρα μια ελευθερία για να καταναλώνει και να καταναλώνεται.


7 σχόλια:

Ferdinand+Miranda είπε...

Kαλό Σαβ/κο. Συμφωνώ. Θυμάμαι να ουρλιάζω στον πατέρα μου επί εφηβίας, όταν μου έλεγε ότι οι γυναίκες καριερίστες είναι ως επί το πλείστον υστερικές και ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι να κάνει οικογένεια και να φροντίζει. Μετά από χρόνια σπουδών και φιλοδοξιών, την απόκτηση νευρώσεων και γνώσεων τύπου Simon de Beauvoir, εβρισκόμεθα σε πλήρη σύγχυση, παντός τύπου σχέσεις στο διάολο (μπαρδόν): συγγενείς, φίλοι είχαν τερατοποιηθεί, να μη μιλήσω για μόνιμη σχέση. Συμπέρασμα(προσωπικό φυσικά): το να φροντίζεις είναι ενεργητικό και όχι παθητικό, το ''a room for her own'' της Woolf συνεχίζει να ισχύει αλλά για τα υπόλοιπα περί ανισότητος κρατάω μικρό καλάθι. Φυσικά και δε μιλάω για χώρες όπως το Ιράν κτλ. Η γυναίκα καλό θα ήταν να βρει τα στοιχεία που είναι μοναδικά σε εκείνη και να τα ενισχύσει. Η φιλοδοξία και η εργασία είναι φυσικά απαραίτητα, έως ένα σημείο.

Νάσια είπε...

"Σε λέω γυναίκα γιατί είσαι αιχμάλωτη", έγραψε η Δημουλά.

Κι είχε δικαίο για όλα όσα αναφέρεις πιο πάνω και για πολλά ακόμη περισσότερα. Πιο πολύτιμο απ' όλα όσα έχασε/εγκατέλειψε: η ευαισθησία της. Το συνειδητοποιούμε εμείς οι γυναίκες όταν καμιά φορά - φευγαλέα ίσως - αφηνόμαστε στη μέσα μας φύση και της συστηνόμαστε σαν πρώτη φορά...

Andreas D είπε...

Εγώ πάλι έχω καταλήξει ότι το θέμα είναι καθαρά προσωπικό..
Για τον κάθε άνθρωπο όλα αυτά τα "αλάθητα" ένστικτα λειτουργούν διαφορετικά. Σίγουρα υπάρχει μια "φύση" που μας καθοδηγεί και η οποία νοθεύεται απο το τεχνητό μας περιβάλλον αλλά τίποτα και ποτέ κάτι δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτο.
Όπως και να έχει.. γεγονός είναι ότι υπάρχει μια συγκεχυμένη κατάσταση στον σύγχρονο άνθρωπο και κατα την γνώμη μου αυτή εντοπίζεται κυρίως στην γυναίκα.

Μην Ακους Την Ναυσικα είπε...

σου έχω πει ότι σε συμπαθώ;
αν, όχι, μάθε το.
:)
επίσης, συγγνωμη που το ανεφέρω εκ των υστέρων αλλά μερικα πολύ ενδιαφέροντα posts σου, τα ανέβασα στο fb (με απευθειας Link στο blog σου), γιατί πισεύω αξίζει να διαβαστούν.
αν υπάρχει πρόβλημα πες μου, να τα κατεβασω.
συγγνώμη, έπρεπε να είχα ρωτήσει πρώτα.

Andreas D είπε...

Σου έχω πει ότι γουστάρω την Ναυσικά;
αν, όχι μάθε το!
:)

Δεν πειράζει καθόλου για το ανέβασμα στο fb... αντιθέτως με κολακεύει!!
Αν μου έδινες όμως και άλλες πληροφορίες για να δω και εγώ την παραπομπή που κάνεις θα ήταν ακόμη καλύτερα!!

Μην Ακους Την Ναυσικα είπε...

χαχ :)

κ πάλι συγγνώμη, που δεν σε ρώτησα εξ αρχής. δίνω απλά το link της ανάρτησής σου.

http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=100001116940180&sk=info

Andreas D είπε...

Ολόκληρη κοπέλα, ad me as a friend!

dimis1203@hotmail.com