Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Energy flows where the attention goes


Χρειάζεται κανείς μεγάλο θάρος για να μην κάνει τίποτα. Για να κάνεις δεν χρειάζεται μεγάλο θάρος, επεδή ο νους είναι εκείνος που κάνει.
Tο εγώ πάντοτε έχει  τη λαχτάρα να κάνει. Αν κάνεις κάτι, το εγώ αισθάνεται τέλεια, γεμάτο υγεία, απολαμβάνει τον εαυτό του.

Το τίποτα είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Η ίδια η ιδέα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, είναι βασικά λανθασμένη.

Πρέπει να είμαστε, και όχι να κάνουμε.

Το μόνο που προτείνω στους ανθρώπους που είναι συνηθισμένοι να κάνουν συνεχώς πράγματα, είναι να προσπαθήσουν να καταλάβουν πόσο μάταιο είναι αυτό, γιατί μια μέρα θα πέσουν στο έδαφος από την κούραση και θα πουν: "Αρκετά, ως εδώ! Δεν θέλω να κάνω τίποτα άλλο πια." Και τότε θα αρχίσει η πραγματική δουλειά.

Όλα όσα χρειάζεσαι σου έχουν ήδη δοθεί και όλα όσα μπορείς να είσαι, είσαι ήδη. Ακόμα δεν το ξέρεις αυτό αλλά είναι αλήθεια. Το μόνο λοιπόν που χρειάζεσαι, είναι να είσαι μέσα σε ένα τόσο σιωπηλό χώρο που να μπορείς να πέσεις μέσα στον εαυτό σου και να δεις ποιος είσαι.

Osho


4 σχόλια:

kovo voltes... είπε...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Νομίζω όμως ότι έχει σημασία να ορίσει κανείς αυτό το "κάνω" και "τρέχω να κάνω". Τι ακριβώς? Γιατί αν μιλάμε για "κάνω" που σε βοηθάνε να μαθαίνεις τον εαυτό σου και τους άλλους, πώς να το σταματήσεις? Αυτή δεν είναι η μαγιά της ζωής?...

Όναρ είπε...

Σίγουρα στο τίποτα μόνο πρέπει να αντέξεις να ανταπεξέλθεις..καλημέρες γνώριμες..

M είπε...

Το μόνο λοιπόν που χρειάζεσαι, είναι ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ να είσαι μέσα σε ένα τόσο σιωπηλό χώρο που να μπορείς να πέσεις μέσα στον εαυτό σου και να δεις ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ.

Andreas D είπε...

Το κάνω που σε βοηθάει να γνωρίσεις τον εαυτό σου σαφώς και δεν πρέπει να το σταματήσεις.. Το "κάνω για το οποίο μιλά εδώ ο Osho μου φαίνεται ότι ειναι το κάνω πράγματα για να περάσει ο χρόνος μου, το "κάνω" για να μην μείνω μόνος ή για να μην ακούω την σιωπή. Το "κάνω" του osho σ'αυτή την περίπτωση μου φαίνεται ότι δεν είναι παρά ένα επιφανειακό κάνω.

Το κάνω για να γνωρήσω τον εαυτό μου είναι το "δεν κάνω" του Osho, δεν κάνω αυτά τα πραγματα που με απομακρύνουν απο την ουσία και έτσι μπορώ να γνωρήσω καλίτερα τον εαυτό μου. Μπορώ να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου στο τίποτα (@ Όναρ) και σε ένα τόσο σιωπηλό χώρο που να μπορώ να πέσω μεσα στον εαυτό μου και να δω αν μου αρέσσει ακόμα.(@ Μ)

Και τι γίνεταια αν δεν μ'αρέσει; :)