Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Jean Paul Sartre - Simone de Beauvoir

"Μ'αρέσουν οι άνθρωποι, όχι οι απρόσωπες αρχές. Και οι άνθρωποι χωρίς απρόσωπες αρχές μ'αρεσουν πιο πολύ απ'το καθετί στον κόσμο." Όσκαρ Γουάιλντ

Άνθρωποι που κατάφεραν να αποβάλουν απρόσωπες αρχές ήταν ο Jean-Paul Sartre και η Simone de Beauvoir. Ένα ζευγάρι που με το έργο του και την ζωή του ίσως να στιγμάτισε περισσότερο από κάθε άλλο ζευγάρι τον εικοστό αιώνα και να προετοίμασε την ηθική και σεξουαλική απελευθέρωση των επόμενων γενιών.
Ο Σαρτρ και η Μποβουάρ αψηφώντας κοινωνικούς θεσμούς προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν είναι όλα τελικά επιλογές για τον άνθρωπο ή αν υπάρχουν κάποια φυσικά χαρακτηριστικά που του υπαγορεύουν πως να ζει και πως να συμπεριφέρεται;

Ως υπαρξιστές φιλόσοφοι αρνούνταν οποιαδήποτε έννοια "ανθρώπινης φύσης" και έθεταν υπό αμφισβήτηση κάθε κοινωνική σύμβαση. Δημιούργησαν ελεύθερη σχέση και υποστήριξαν ότι η μικροαστική δέσμευση του ανδρόγυνου, η κτητική αγάπη και το αίσθημα της ζήλιας πηγάζουν από την δύναμη της κοινωνικής υποβολής που αναπτύχθηκε στην ανθρώπινη συνείδηση από τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Προσπάθησαν έτσι να εφαρμόσουν μια αγάπη χωρίς δεσμεύσεις, προτρέποντας τον σύντροφο τους να είναι ελεύθερος, γιατί θεωρούσαν ότι η αγάπη μπορεί να γίνει πιο γενναιόδωρη όταν αγαπάς την ελευθερία του άλλου.

Η σχέση τους κλόνισε "θέσφατους" κανόνες που διεπότιζαν τις σχέσεις των δύο φύλλων για αιώνες. Το γεγονός ότι είχαν απροκάλυπτα άλλους εραστές και πολλές φορές παράλληλες σχέσεις προκάλεσε την κοινωνία της εποχής τους και συνεχίζει να σκανδαλίζει ακόμη και σήμερα.
Γύρω από την ζωή τους αναπτύχθηκε μια μεγάλη προβληματική κυρίως από πολέμιους αλλά και θιασώτες του Σαρτρ και της Μποβουάρ Κάποιοι υποστήριξαν ότι η σχέση τους μέσα σε ένα μικροαστικό, συντηρητικό περιβάλλον δεν μπορούσε παρα να εξελιχθεί σε ένα συμβατό ψέμα που ικανοποιούσε δύο αντιδραστικά μυαλά, τα οποία έκρυβαν την αποτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Άλλοι πάλι, όπως ο Bernard-Henry Levy, χαρακτήρισαν την σχέση τους ως μια από τις σημαντικότερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών. Οι ίδιοι γράφουν στα δικά τους κείμενα:

"Εκανα ζαβολιές όταν έλεγα ότι εμείς οι δύο είμαστε ένα. Η αρμονία μεταξύ δύο ανθρώπων δεν είναι ποτέ κάτι δεδομένο αλλά πρέπει να κατακτάται αδιάκοπα."
Μποβουάρ

"...δεν υπάρχει άλλος έρωτας από αυτόν που οικοδομείται και πραγματώνεται, δεν υπάρχει δυνατότητα έρωτα παρα μόνο αυτή που εκδηλώνεται σε έναν έρωτα."¨
Σαρτρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: