Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κάποιοι βλέπουν tv

Υπάρχουν δύο είδή ανθρώπων: Αυτοί που βλέπουν τηλεόραση και αυτοί που δέν βλέπουν. Το δεύτερο έιδος δεν είμαι σίγουρος πως μοιάζει και όυτε μπορώ να πω με σιγουριά ότι υπάρχει. 
Αυτούς όμως που βλέπουν τηλεόραση είμαι σίγουρος πως όλοι τους έχετε γνωρίσει και ήταν κάπως έτσι:

Μιλάνε με τον ίδιο τρόπο, γελάνε με τον ίδιο τρόπο, γαμάνε ακόμα, με τον ίδιο τρόπο. Είναι ανέραστοι μα και αστείοι μαζί. Κλεισμένοι σε ένα κόσμο πλαστό δεν δημιουργούν,δεν σκέφτονται, δεν διαβάζουν.. μονάχα βλέπουν, βλέπουν τα πάντα να εκτυλίσσονται μπροστά τους μέχρι που να τους προσπεράσει και η δικιά τους ζωή.
Φοβούνται, πιστεύουν, ελπίζουν, μισούν και αγαπάνε όπως τους δείξουν.. και ερωτεύονται, πονάνε και κλαίνε όταν τους πούνε να το κάνουν.


"I dont need plasma to become a lipasma".     
 Θεοδόσης Τοιχοβάτης


16 σχόλια:

κω-πανος είπε...

ποσο δικιο εχεις..!ειδικα σε γυναικες..νεαρης ηλικιας το συναντας σε πολυ μεγαλο βαθμο.αλλωστε τα περισσοτερα προγραμματα στην τηλεοραση,απευθυνονται στις γυναικες.η τηλεοραση..προβαλλει μια μουσικη..ενα ντυσιμο..ενα ειδος διακοπων..ενα ειδος διασκεδασης..και η πλειοψηφια..κολλαει στον ιστο και γινεται ΕΝΑΣ ανθρωπος με κυριο χαρακτηριστικο την παθητικοτητα σε ολα.

kovo voltes... είπε...

Μήπως να βάλουμε και μια άλλη κατηγορία; Δηλαδή αυτούς που βλέπουν τηλεόραση επιλεκτικά? Λίγη, αλλά συγκεκριμμένα πράγματα και όχι κάθε σαβούρα που προσφέρεται? Και σίγουρα όσοι λειτουργούν έτσι δεν γίνονται η παθητική μάζα.

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

υπάρχουν πολλά είδη τηλεθεατών. αυτά που αναφέρεις αλλά και εκείνοι που κοιτούν τηλεόραση γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο εξόδου από το σπίτι τους, είτε λόγο αναπηρίας, είτε λόγο οικονομικής τους κατάστασης.
λάβε υπόψη σου και εκείνους που την έχουν ανοιχτή χωρίς να παρακολουθούν, μόνο και μόνο για ν’ ακούγονται φωνές και να μην νοιώθουν τόσο μόνοι. επίπλαστο μεν, πραγματικότητα δε.

ο σχολιαστής σου Παναγιώτης Κωστάκος κάπως ρατσιστής μου ακούγεται με το σχόλιό του. την έκφραση το τηλεκοντρόλ είναι προέκταση του ανδρικού χεριού δεν την έχει ακουστά;

Andreas D είπε...

Μου φαίνεται ότι πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έστω και αν είναι λίγες μερικές φορές και αν ακόμα οι συγκυρίες είναι πραγματικά κακές για ένα άνθρωπο.. Πάντα θα έχει την επιλογή να κλείσει την τηλεόραση!

"Κόβω βολτες" τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως τελικά να είναι τρεις οι κατηγορίες που έχουν να κάνουν με την τηλεόραση.. :) Είναι και αυτοί που βλέπουν επιλεκτικά! Αν και είμαι σίγουρος ότι είναι μικρή κατηγορία.

Όσο για το σχόλιο του Παναγιώτη Κωστάκου ούτε εγώ πιστεύω πως η επιρροή της τηλεόρασης είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες.. Αλλά νομίζω εδώ ότι εννοεί κυρίως περιπτώσεις βουλιμίας και ανορεξίας που εκδηλώνονται σε κορίτσια από λανθασμένα πρότυπα που παρελαύνουν στην τηλεόραση.

υ.γ. Ρε παιδιά μιας και μιλάμε για "επιλεκτική" τηλεόραση, προτείνετε κανενα προγραμμα που αξιζει να το δει κανείς!! Εγώ έμεινα μόνο "Στα ακρα"..

Christina είπε...

Κύριε Δημητρίου,
εκτίμησα δεόντως το σχετικό με τον σύγχρονο Προμηθέα και την επιλογή του πίνακα του Μαγκρίτ ως φωτογραφίας που σας σηματοδοτεί...
Την καληνύχτα μου

kovo voltes... είπε...

Τα "Ημερολόγια" της Λένας Αρώνη, όταν επαναπροβληθεί, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που προβάλλει η ΕΤ1...Και μάλιστα εκεί είδα πρόσφατα τον εξαιρετικό "Λαβύρινθο του Πάνα", δεν το είχα δει όταν είχε βγει στις αίθουσες. Ακόμη και το "Νησί" θα σου βάλω. Ήταν μια εξαιρετικά γυρισμένη σειρά, μετά απο χρόνια...Έχει λίγα, αλλά καλά. Εξάλλου, επιλέγοντας κατορθώνεις να μην αφορίζεις κάτι. Γιατί αντικειμενικά δεν φταίει το μέσον, αλλά αυτός που το χειρίζεται...

Μην Ακους Την Ναυσικα είπε...

Δυστυχώς ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι η ζωή είναι αλλού.Το θέμα δεν είναι ότι κάνουν όπως τους δείχνουν αλλά ότι ό,τι νιώθουν, σκέπτονται σχετίζεται μόνο με τους εφήμερους πρωταγωνιστές που τους πασάρουν. Η αίσθηση του δικαίου, του πόνου, της λύπης και της χαράς κινητοποιείται μέσω κάποιου σίριαλ.. Εκεί δεν υπάρχει ρατσισμός.. τον πονάμε τον Τούρκο, τον Ινδό.. για το διπλανό που ζει στη βια και στην ανέχεια υπάρχει απάθεια ή μίσος. Καλύτερα θεατής, είναι ασφαλές. Ποτέ δραστήριος πολίτης. Που να τρέχεις τώρα, δε βλέπεις τι γίνεται στον κόσμο; τα δείχνει η τηλεόραση..

btw ωραίο κομμάτι :Ρ

Andreas D είπε...

Ευχαριστώ για τις προτάσεις "Κόβω βόλτες".. βρήκα στο ίντερνετ τα "ημερολογια" της Λένας Αρώνης και φαίνεται πραγματικά ενδιαφέρουσα εκπομπή! Όσο για τον Λαβύρινθο του Πάνα ούτε εγώ τον έχω δει αλλά θα τον κατεβάσω σίγουρα!

Ψιτ Ναυσικά, "Που να τρέχεις τώρα, δε βλέπεις τι γίνεται στον κόσμο; τα δείχνει η τηλεόραση.." γαμάτη ατάκα!
Άσε το τραγούδι το έλιωσα στο reapeat απ'την μέρα που το ανάρτησες! :)

Χριστίνα ευχαριστώ πολύ!
Celui-ci n'est pas Magritte. :P

Carlito είπε...

To κουτί με τις τρελές..!!

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες φορές παραλληλίζω την τηλεόραση με τη γλώσσα χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρη για το πόσο εύστοχος μπορεί να είναι τέτοιος παραλληλισμός. Η γλώσσα μπορεί να θεωρηθεί σαν "φυλακή" μιας και αυτή μας καθορίζει την πραγματικότητα γύρω μας.Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το χρώμα άσπρο. Στη γλώσσα μας έχουμε δύο λέξεις για το χρώμα αυτό (άσπρο κ λευκό) ενώ οι εσκιμώοι έχουν ένα σαφώς μεγαλύτερο αριθμό λέξεων (δεν θυμάμαι ακρίβώς πόσες) για προφανείς λόγους.... Μας έχει επιβάλει δηλαδή η γλώσσα το τι βλέπουμε, ξεχωρίζουμε γύρω μας.Η τηλεόραση μας επιβάλλει και αυτή την "πραγματικότητα" που θέλει. Μας δείχνει γεγονότα, προιόντα που θέλει και όπως θέλει αυτή.(π.χ. ειδήσεις και διαφημίσεις) Φυλακιζόμαστε εν τέλει σε αυτή χωρίς να μπορούμε να δούμε άλλες πτυχές της πραγματικότητας, άλλες "αποχρώσεις", μια άλλην αλήθεια...Το κείμενο σου με βρίσκει απολύτως σύμφωνη γιατί πολύ μα πολύ λίγα άτομα θεωρώ ότι είναι επιλεκτικά σε αυτά που βλέπουν καιμπαίνουν στη διαδικασία να κρίνουν.
έχουν ειπωθεί κάποιες προτάσεις για την ελληνική τηλεόραση σχετικά με προγράμματα που αξίζουν.. Για κυπριακή τηλεόραση έχει κάποιος να προτείνει κάτι?????????? (Καταιρίνα)

Andreas D είπε...

Αν η ελλήνική τηλεόραση είναι κακή, η κυπριακή είναι άθλια.Νομίζω στην βραχονησίδα μας το τελευταίο πραμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βλέπουμε τηλεόραση.. Όταν επέστραψα Κύπρο, ένας φίλος μου είπε την εξής συμβουλή: Αν θες να συνεχίσεις να νοιώθεις όμορφα μην βλέπεις τηλεόραση! Αυτό κάνω εδώ και κάτι μήνες και νομίζω αποδίδει!!

Eνδιαφέρων ο παραλληλισμός τηλεόρασης με γλώσσας, αλλά νοιώθω ότι κάπου χάνει αυτός ο παραλληλισμός! Δεν ξέρω, ίσως επειδή η γλώσσα, ο λόγος, είναι μια προέκταση της φύσης του ανθρώπου. Σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί σαν «φυλακή» του όπως και η τηλεόραση, αλλά η τηλεόραση δεν ξέρω κατα πόσο είναι προέκταση της φύσης μας..

Ferdinand+Miranda είπε...

στον σχολιαστή με την ανορεξία θέλω να πω ότι οι άντρες με ανορεξία είναι εξίσου πολλοί, αν όχι περισσότεροι από τα κορίτσια. τέλοσπάντων δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο νόημα στο ποιο φύλο παρακολουθεί περισσότερη τηλεόραση, κανένα. γεγονός είναι πως η ελληνική τηλεόραση είναι απαράδεκτη. και ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν. όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα έμενα 5 χρόνια χωρίς τηλεόραση. έφερε η τελευταία συγκάτοικος μου. ανοίγει μια φορά το μήνα.

Andreas D είπε...

'Αμα ξερεις να χρησιμοποιείς το ίντερνετ σωστά, όχι μόνο 5 χρονια μπορείς να μείνεις χωρίς τηλεόραση αλλά και μια ολόκληρη ζωή

Ανώνυμος είπε...

Αγγίξατε χορδή εδώ! Η τηλεόραση είναι ο εχθρός μου...ή τουλάχιστον ένας από αυτούς..Κατάπλασμα, λί-πλασμα και όλα τα εις πλάσμα (με καμιά υπόνοια αιθέριου πλάσματος βεβαίως-βεβαίως). Κλείστε την όσο είναι ακόμη νόμιμο!!(αλλουνού το συνθηματάκι όμως θα μπορούσε νε είναι και δικό μου!)

Andreas D είπε...

χεχ, κλείστε την όσο είναι ακόμη νόμιμο!!!!
Πολύ διορατική σε βρίσκω..
Ποτέ δεν ξέρεις ίσως να μας το επιβάλλουν κ αυτο σε κάποια φάση..
Αφού έτσι θα μας κάνουν κανονικό κοπάδι με πρόβατα!!

Το συνθηματάκι μου το σφύριξε ένας φίλος και αυτού το όνομα φιγουράρει εδω..

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα φίλε,τώρα διάβασα για το άρθρο,τέλειο!!!τοιχοβάτης