Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Φέρτε και άλλη κρίση.. Κάνει καλο!

Μπορεί να έχουμε τις καλύτερες τηλεοπτικές βιομηχανίες δημιουργίας ηλιθίων και τους καλύτερους μηχανισμούς παραγωγής εξαθλίωσης και ανίας. Αλλά είμαι σίγουρος ότι ακόμα έχουμε δρόμο για να πιάσουμε πάτο.
Μπορεί να υπάρχουν σάπια μυαλά, σαπισμένος κόσμος, σαθρό σύστημα που πνίγει τα παιδιά του αλλά δυστυχώς ακόμα δεν πιάσαμε πάτο.

Γιατί ο πάτος είναι το απόλυτο αδιέξοδο και όπως κάθε αδιέξοδο είναι μια μορφή ευλογίας..

Γι’αυτό ελπίζω η κρίση να μας χτυπήσει όλους βαθιά, να μπουν τα δυο μας πόδια σε ένα παπούτσι, να βιώσουμε πραγματικά την κατάσταση του "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Και τότε είμαι σίγουρος ότι, είτε θα ξεκινήσουμε να κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα είτε θα μάθουμε να πετάμε..

Υ.Γ.  «Όταν στην διαδρομή προς τα πάνω ο γαιοσκώληκας φτάνει ένα στρώμα σκληρού εδάφους το οποίο δεν μπορεί να διαπεράσει τότε -ίσως από το ομιχλώδες βασίλειο των ενστίκτων, ίσως από κάτι που δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ- προκύπτει η γνώση του τι πρέπει να γίνει.»
Alain Devoe


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστός !!! (προτιμώ να μάθουμε να πετάμε)

Μην Ακους Την Ναυσικα είπε...

μου αρέσει αυτή η αισιόδοξη άποψη.
θεωρώ όμως ότι είναι λίγοι αυτοί που θα το δουν. είναι όσοι προχωρούσαν μέσα στα χρόνια κ έβρισκαν κίνητρα, γι' αυτό θα βρουν κ τώρα.

τροφή για σκέψη, κάθε ανάρτηση :)

Unknown είπε...

κρίμα που πρέπει να φτάσουμε ως εκεί...
Προσωπικά πιστευω οτι είναι φαύλος κύκλος.Δεν μπορουμε να ξεφυγουμε..ούτε εμείς ούτε κανένας...
μας εχει καταπιει ο κωλοκαπιταλισμός και τώρα μας χωνεύει...
καλησπέρα και καλή συμπορευση...:)

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή θες να πεις ότι στην Ελλάδα πού έχει πιάσει οικονομικό πάτο και που σίγουρα υπήρχε μια "προβληματική" εώς και "ανήθικη" σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους τώρα πολίτες και κράτος λειτουργούν με περισσότερη ηθική? Μπόρεσαν να βρουν "υγιείς" διεξόδους? Παίρνω για παράδειγμα τη φοροδιαφυγή... Οι πολίτες έτσι ώστε να μην φορολογηθούν οι καταθέσεις τους τα κατέθεσαν αμέσως σε τράπεζες του εξωτερικού εμπαίζοντας έτσι το ίδιο το κράτος τους.Οι πολιτικοί οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πείσουν τον κόσμο ότι τα χρήματα που θα φτάνουν στα ταμεία του κράτους θα γύρίζουν και πάλι στον ίδιο το λαό με έργα δεν τιμωρούν παραδειγματικά ενόχους-πολιτικούς σε διάφορα σκάνδαλα οικονομικά. Ο καθένας δηλαδή συνεχίζει το παιχνίδι του με θύμα το κοινωνικό όφελος. Φαύλος κύκλος όπως λέει και ο/η revolutionnaow πιο πάνω.
Αυτοί που προσπάθησαν να μάθουν να κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα ή να πετάνε δυστυχώς είναι λίγοι... κάποιες εθελοντικές οργανώσεις και κάποιοι άνθρωποι που αναγκαστικά έπρεπε να σταματήσουν την έντονη καταναλωτική ζωή λόγω χρέους... (Καταιρίνα)

Andreas D είπε...

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το απόλυτο αδιέξοδο δεν σου αφήνει επιλογή από το να αντιδράσεις και να αλλάξεις την κατάσταση!

Απ’τη στιγμή που υπάρχουν διέξοδοι (υγιείς είτε όχι) που όμως δεν αλλάζουν ουσιαστικά την κατάσταση, τότε δεν είμαστε στο απόλυτο αδιέξοδο άρα κατα τη γνώμη μου δεν πιάσαμε πάτο!
Αμα γίνει αυτό πιστεύω ότι θα αλλάξουν κάποια ουσιώδη πράματα γιατί τότε η μόνη διέξοδος θα είναι η αλλαγή.. χωρίς περιθώρια για προσωρινές λύσεις που παρατείνουν το πρόβλημα.

Τώρα κατα πόσο αυτή η αλλαγή είναι μέρος ενός φαύλου κύκλου που θα οδηγήσει παλι στην ίδια κατάσταση.. ίσως και να ισχύει... ίσως και όχι!

Όπως και να έχει για εμένα το σίγουρο είναι ότι αλλάζουμε πορεία όταν βρεθούμε μπροστά στον γκρεμό ή καλύτερα αφού γκεμοτσακιστούμε!!

υ.γ Ευχαριστώ Ναυσικα και Patinio!

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ πραγματικά να έχεις εσύ δίκαιο και μακάρι όταν θα χρειαστεί ν'αλλάξουμε πορεία να το κάνουμε με έντιμα μέσα... Θα ήταν ενδιαφέρον αν μάς έφερνες κάποιο παράδειγμα από την Ιστορία, οποιουδήποτε λαού...εγώ σκέφτομαι ότι ναι πράγματι μετά τη Δικτατορία στην Ελλάδα ήρθε η πολυπόθητη δημοκρατία το '74. Υπήρχε αλλαγή πορείας όπως λες. Σήμερα όμως? Και πάλι κρίση αξιών, διαφθορά κτλ.. Τι να πω, δεν ξέρω... Το σίγουρο πάντως είναι ότι είσαι πιο αισιόδοξος από μένα (Καταιρίνα)

Andreas D είπε...

Ίσως και να μην υπάρχει ιστορικό παράδειγμα αν και στο μυαλό μου έρχονται η Παρισινή κομμούνα, η κομμουνιστική επανάσταση και κάθε επανάσταση που ξεκίνησε για το κοινό καλό, (έστω και σαν πρόσχημα) αφού προηγήθηκε εξαθλίωση και εκμετάλευση του ανθρώπου. Ξέρω ότι καμία τους δεν έφερε μια συνολικη, ουσιαστική αλλαγή.. αλλά νομίζω ότι όλοι συμφωνούν πως αυτές οι επαναστάσεις αποτελούν καποιες απ’τις πιο όμορφες προσπάθειες του ανθρώπου να βελτιώσει αυτό τον κόσμο.

Όπως και να έχει για μένα το πρόβλημα με την ιστορία είναι ότι αναλωνόμαστε σε πληροφορίες ενώ η ίδια η ιστορία μελετώντας την σε οδηγει στην σοφία κ οχι στην στείρα γνώση. Για μενα ισχυει ή τουλαχιστον θα έπρεπε να ίσχυε αυτό που περιγράφει λογοτεχνικά ο Χασάν Μπαντάουι: «Στην εποχή μας που γνωρίζουμε την ιστορία όλης της ανθρωπότητας και μπορούμε να έχουμε συνείδηση κάθε πράξης, κάθε γνώσης, κάθε εποχής και κάθε πολιτισμού, έπρεπε να πετάμε χωρίς φτερά, γιατί τα φτερά είναι καθυστερημένη μορφή για πέταγμα».

ginger είπε...

Υπέροχη ανάρτηση!!!
Πραγματικά, όπως και πριν είπαν, είναι τροφή για σκέψη:)
Μακάρι να γίνουν έτσι τα πράγματα...
Ούτως ή άλλως, τουλάχιστον η κατάσταση δεν θα είναι στατική...
Και ποτέ δεν ξέρεις ποιός μπορεί να ξυπνήσει και τι μπορεί να κάνει

Αν και δυστυχώς νομίζω ότι είναι στο αίμα του Έλληνα να βρίσκει οποιονδήποτε τρόπο να κρύψει ένα πρόβλημα, αντί να το πολεμήσει...

Μακάρι να αποδειχθεί το αντίθετο...

Όπως και να' χει, όμως, ΥΠΕΡΟΧΗ ανάρτηση :)

Andreas D είπε...

Ευχαριστώ πολύ Ginger!!
Μακάρι να γίνουν έτσι τα πραγματα!!
Όσο για τον Έλληνα πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα προδιαγεγραμμένο και είμαι σίγουρος ότι όλα μπορούν να αλλάξουν.
Και πάλι ευχαριστώ πολύ!

Ferdinand+Miranda είπε...

den diavasa ta parapanw sxolia. alla fantazomai oti polloi tha diafwnoun, estw en merei. sumfwnw apoluta mazi sou. apoluta omws. i tileorasi einai na ksernas, oi anthrwpoi gurw mou, ki egw mesa s' aftous, mexri enos simeiou, den exoun akoma katalavei plirws, apla exoun arisei ligo, ligo omws na anarwtiountai. legame me ton kollito mou (sorry pou tha makrygorisw) oti apo polu paliotera noiwthame oti kati den paei kala. oti den einai fusiologiko na vlepeis anelipws aftes tis savoures stin tv, na se noiazei an exeis 30 i saranta pantelonia kai maskares kai tipota allo. to pragma eixe sapisei. kai nai, protimw pou twra anagastika tha provlimatistoume. giati den pigainame katholou ma katholou kala. mou aresei i ''krisi''.

Andreas D είπε...

Ευχαριστώ πάρα πολύ Ferdinand+Miranda, προφανώς εδώ Μιραντα? Χαίρομαι πραγματικά που συμφωνούμε!
Εγώ όσο περνάει ο καιρός ξεκινάω να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: Αυτοί που βλέπουν τηλεόραση και αυτοί που δεν βλέπουν.
Από τα ισχυρότερα ναρκωτικά είναι τελικά και αυτή η γαμημένη η tv, που σου γαμάει το μυαλό και προκαλεί όλα αυτά που αναφέρεις.
Ελπίζω και εγώ ότι τουλάχιστον η κρίση θα ξυπνήσει μερικούς θα τους προβληματίσει και θα τους κάνει έστω να κλείσουν την τηλεόραση!